Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Periodontoloji Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Etkin plak kaldırma ve oral hijyen sağlamak için diş fırçalama çok önemlidir. Diş fırçalamayı doğru şekilde yapmak için birçok faktöre dikkat edilmelidir.

Fırça seçimi , fırçalama tekniği, fırçalama süresi, fırçalama sıklığı ve kullanılan macun çeşidi fırçalamadan alacağımız verimi etkiler.

Doğru fırçalama için öncelikle fırça seçimine dikkat edilmelidir. Doğru fırça seçiminde fırçanın sertliği, kıl sayısı, boyutu ve şekline hekimin önerileri doğrultusunda karar verilir. Fırçalar kuru muhafaza edilmelidir. Sürekli ıslak olması bakteri etkinliği açısından sağlıksızdır. Kişi birden fazla fırçayı dönüşümlü olarak kullanabilir.

Fırça sertliği konusunda çok sert fırçalar diş ve yumuşak dokularda aşındırma yaparken çok yumuşak fırçalar ise yeterli plak kaldırma yapmazlar. Orta sertlikte fırçalar daha çok tercih edilmelidir. Fırçalar 3 ayda bir yenilenmelidir. Fırça kılları yıprandıysa daha erken sürede değiştirilebilir.
Birçok diş fırçalama tekniği bulunur. Kişinin ihtiyacına göre hekimle birlikte daha yararlı fırçalama tekniği belirlenir. Önemli olan ağız hijyenini sağlayabilmek ve dişeti sağlığını devam ettirebilmektir.
Dişlerin her yüzeyi yeterli fırçalanmalı ve doğru teknik kullanılmalıdır. Doğru olmayan uygulamalar dişeti çekilmeleri, fırça abrazyonlarına (fırçalamaya bağlı diş aşınması) ve diş hassasiyetlerine neden olur.
Dişler her gün sabah uyanıldığında gün arası ve akşam uyumadan önce fırçalanmalıdır. Dişler fırçalanırken yanında çevre dokular unutulmamalıdır.

Bakteri ve besin artıkları gün içinde dilde birikip koku yapabilir. Sabah ve aksam fırçalama rutinine dil temizleme katılmalıdır. Ayrıca diş ipi kullanımı dişlerin ara yüzeylerinde fırçayla ulaşamadığımız alanların temizlenmesini sağlar ve diş aralarında oluşacak çürüklerin önlenmesini sağlar.

WHATSAPP
Randevu Talebi