Diş eti iltihabı, diş etlerinin bakterilerle enfekte olması veya yabancı bir cisim batması gibi etkenler ile meydana gelmektedir. Çoğu yetişkin hayatının bir noktasında diş eti problemi yaşar. Diş eti hatalıkları belirli düzeylerde olabilir. Erken teşhis edilirse cerahisiz tadaviler yeterli olacaktır. Ancak tedavi ertelenirse hastalığa kemik kaybı ve diş eti çekilmesi eşlik edebilir. Tedavisi için cerrahi yöntemlere başvurmak gerekebilir. Diş eti hastalıklarını erken teşhis ve tedavi etmek büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle diş eti enfeksiyonlarının belirtilerini bilmek gerekmektedir.
Diş eti hastalıklarının belirtileri
- Diş etlerinde kızarıklık ve şişlik: Sağlıklı diş eti açık pembe renktedir. Diş etlerinde enfeksiyonun ilk belirtisi diş etlerinde kızarıklıktır ve bir problemin başladığının işaretçisidir. İhmal edilmesiyle biraz daha ilerleyip şişlik ile devam eder.
- Fırçalamada kanama: İltahibi diş eti hastalıklarının önemli bulgularından biridir. Fırçalamada kanama veya dokunma ile kanama şikayetiniz varsa hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
- Diş eti çekilmeleri: ilerlemiş dişeti hastalıklarında kemik kaybına eşlik etmektedir. Eğer diş eti çekilmeniz varsa mutlaka ilerlemiş bir hastalık vardır. Ve tedavisinde cerrahi tekniklere başvurmak gerekebilir.
- Dişlerde sallanma:
- Ağız kokusu: Ağızda, normal şartlarda, çok sayıda bakteri bulunur ve diş yüzeyinde biriken plaklar ile beslenir. Plaklar temizlenmediğinde ağızdaki bakterilerin sayısı da artar. Bakteriler, diş etlerini ve dişleri tahriş edebilecek ve ağızda kötü bir kokuya sebep olabilecek toksinler salgılar. Ağız kokusu, diş eti hastalığının bir belirtisi olabilir.
- Hassas dişler: Soğuk ve sıcağa karşı dişlerdeki aşırı hassasiyet, diş eti hastalığı belirtileri arasında yer alır, genellikle diş eti çekilmesiyle birlikte ortaya çıkar.
Diş eti hastalıklarının tedavileri
Tedavi yöntemi; hastalığın evresine, daha önceki tedavilerin etki etme derecesine, günlük bakımı, sigara kullanım miktarına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedaviler; cerrahi yöntem gerektiren ve cerrahi olmayan tedaviler olarak iki sınıfa ayrılır.
Ameliyat gerektirmeyen diş eti tedavileri şunlardır:
Profesyonel Diş Taşı Temizliği
Yeterli ve etkili ağız bakımı yapmadığımızda diş yüzeylerinde plak ve tartarlar birikir enfektif diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş taşları içerisinde zararlı bakterileri barındırır. Profesyonel diş temizliği ile bu sorundan kurtulmak mümkündür. Oldukça basit bir işlem olan profesyonel diş temizliğinde, diş hekimi plak ve tartarları derince temizler. Kişinin diş eti hastalığına yatkınlığı varsa, diş hekimi yılda iki defadan fazla profesyonel diş taşı temizliği önerebilir. Düzenli diş taşı temizliği, diş eti hastalıklarını önlemesinde etkili olur.
Subgingival diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirme
Diş hekimi, diş etlerinin altında plak ve diş taşı biriktiğini belirlerse, dişeti altındaki diştaşlarının temizlenmesi ve kök yüzeyi düzleştirmesi uygular. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. İşlemde, diş eti çizgisinin üstündeki ve altındaki plak ve tartar kazınır. Ardından, diş kökündeki pürüzlü noktalar pürüzsüz hale getirilerek, bakterilerin yapışması ve üremesi zorlaştırılır.
Diş eti tedavileri bazı durumlarda ameliyat gerektirir. Cerrahi uygulama içeren diş eti tedavileri şu şekildedir:
Flap cerrahileri
Kemik yıkımı çok ilerlerdiyse diş eti altındaki diştaşlarını ve enfektif dokuların temizlenmesi içi cerrahi olarak açıp temizlemek gerekebilir. İşlem lokal anestezi altında yapılır. Diştalrı temizlenir, enfektif dokular çıkarılır, kök yüzeyleri düzenlenir ve dişeti eski konumunda kapatılır.
Kemik Grefti
Kemik grefti operasyonlarında; diş eti hastalığının tahrip ettiği kemiğin yerine, hastanın kendi kemiğinden ya da sentetik kemikten elde edilen kemik greftleri kullanılır. Bu greftler, periodontal hastalık tarafından tahrip edilen bölgelerde kemiğin yerini alır ve bölgedeki kemiğin yeniden oluşmasına yardımcı olur. İşlem, dişlerin kemiğe yeniden oturmasını amaçlar.
Yumuşak Doku Greftleri
Diş eti çekilmesinin olduğu ve dişetlerinin ince olduğu bölgelere uygulanır. Lokal anestezi altında damaktan alınan diş etleri kayıp bölgeye dikilir. Bu prosedür ile ince diş etleri güçlendirilir veya diş etlerinin çekildiği yerler (diş kökünün açıkta olduğu alanlar) kapatılmış olur.
Merak ettiğiniz tüm sorularınız için Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanımız Uzm. Dt. Zehra Gümrükçüoğlu danışabilirsiniz.