Ağrının asıl kaynağından farklı bir bölgede oluşmasına yansıyan ağrı denir. Dişten dişe, dişten çevre dokulara ve çevre dokulardan dişlere yansıma olabilir. Bu durum temelde ağız içindeki sinir liflerinin uyarıları iletim sırasında olur.
Dişlerin içinde dokunma (propriyoseptif) duyusu algılayan sinir lifleri bulunmaz. Bu duyu diş çevre dokularında (periodontal ligament) bulunur.
Dişte oluşan iltihabi durum diş dışına yayılmağı müddetçe tam olarak yeri tespit edilemeyebilir ve aynı şekilde dişlerde akut iltihabi durumlarda da diş hasta tarafından tam tespit edilemeyebilir.
Genelde diş çürüklerinin ilerlediği ve kanal tedavisi gerektiren dişlerde ağrı oluştuğunda ilk zamanlar hangi dişin ağrıdığını hasta bilmez.
Hasta ağrının alt veya üst çeneden kaynaklı olduğunu tam olarak anlayamayabilir. Özellikle arka grup dişlerde çeneler arası yansıyan ağrılar olur.
Ağrılar genelde yüzün orta hattının karşısına geçmez.
Alt çene arka dişlerin ağrıları kulak bölgesine yansıma yapabilir. Arka grup dişlerin ağrıları ön bölgelere yansıyabilir.
Sinüzit ağrıları üst çene arka dişlerde hissedilebilir.
Eklem ağrıları alt ve üst arka dişlere yansıyabilir.
Migren ağrıları trigeminal nevralji ağrıları dişlere yansıyabilir.
Teşhisi genelde muayene ve radyografik yöntemlerde diş canlılık testleriyle (Elektrikli pulpa testi , termal testler vs.) konur. Bu tarz ağrılardan korunmak için düzenli kontrollere gidilip erken teşhislerle çürük dişler restore edilmeli ve kanal tedavisi ihtiyacı olmadan dişler sağlığına kavuşturulmalıdır.